Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Με Αφορμή Τα Γεγονότα Του Λονδίνου...

Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στο Λονδίνο, έτυχε να μιλήσω με ένα φίλο που μένει εκεί αρκέτα χρόνια και τον ρώτησα τί ακριβώς συμβαίνει:

"Υπάρχει ένα μεγάλο του μέρος του πληθυσμού που είναι εντελώς αποκλεισμένοι, κοινωνικά και οικονομικά. Στον αντίποδα υπάρχει μια αντίστοιχα μεγάλη μερίδα που είναι full καταναλωτική. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι να έχει ο αποκελισμένος την καταναλωτική δύναμη και πρόσβαση στα αγαθά που έχουν και οι υπόλοιποι. Αυτή την δυνατότητα δεν τους δίνουν. Αλλά μόνο αυτό αναζητούν. Αυτό είναι το μόνο όνειρο που έχουν, να αποκτήσουν πράγματα. Οπότε όταν συμβαίνει το ξέσπασμα, το μόνο αιτήμα που προβάλλεται είναι η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Δεν έχουν καμία άλλη πολιτική αναζήτηση. Οι περισσότεροι δεν ανήκουν καν στην εργατική ταξή, είναι μέλη μιας underclass (υπο-τάξη). Οπότε το "για μια καλλίτερη ζωή", δεν υπάρχει καν σαν σύνθημα, ούτε οι έννοιες των δικαιωμάτων και της διεκδίκησής τους. Ουσιαστικά θέλουν να μιμηθούν τη ζωή των άλλων, των καταναλωτών, κάτι που δεν θα το έχουν ποτέ..."

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Επιστροφή Στη Λιβύη

Το ταξίδι επιστροφής για τη Λιβύη ξεκίνησε από το Κάιρο - από τον δρόμο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος την εποχή του αεροπορικού εμπάργκο. Φτάνοντας στη Βεγγάζη, η πρώτη εντύπωση ήταν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ή σχεδόν τίποτα... η πόλη ήταν πιο καθαρή και η καινούργια σημαία ήταν παντού! Σε κάθε σπίτι, βαμμένη σε στήλους, σε τοίχους, σε πεζοδρόμια, σε πεζούλια, σε αυτοκίνητα κι όπου αλλού μπορούσαν να τη βάψουν.

"Σταθήκαμε τυχεροί", μου λένε, "ο Καντάφι μας υποτίμησε πάρα πολύ. Έστειλε μόνο το 1/3 του στρατεύματος να μας επιτεθεί και κράτησε το υπόλοιπο πίσω. Έμεις κρατήσαμε και μέχρι το επόμενο πρωί, που ξεκίνησαν να έρχονται και τα υπόλοιπα 2/3 από τα δυτικά, είχε περάσει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και καθάρισαν οι Γάλλοι". Αυτό επιβεβαιώνεται στο δρόμο προς Ατζιντάμπια όπου υπάρχουν καμιά εκατοστή διαλυμένα τανκς στις άκρες του δρόμου.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Περί της "Αποποινικοποίησης"



Κορυφαίο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους νέους της χώρας αυτές τις μέρες δεν είναι άλλο από την λεγόμενη "αποποινικοποίηση" των ναρκωτικών. "Επιτέλους, να και κάτι καλό που κάνει αυτή η κυβέρνηση" αλλά και "Κοίτα, το κάνουν τώρα για να μειώσουν τις αντιδράσεις απέναντι στα υπόλοιπα μέτρα, μας θέλουν κοιμισμένους", είναι χοντρικά οι δύο επικρατούσες απόψεις.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς λέει η είδηση που βγήκε πριν λίγες μέρες.

Αντιγράφω από το Zougla.gr:

"Η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί με τον νέο νόμο αξιόποινη πράξη. Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, τιμωρείται ως πταίσμα μόνο με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι €1000."