Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Review: World War Z (το βιβλίο, όχι η ταινία)




Πριν περίπου ένα χρόνο αγόρασα το World War Z στην αγγλική έκδοση μαζί με το αδερφάκι του και προηγούμενο πόνημα του συγγραφέα, το Zombie Survival Guide. Συγγραφέας είναι ο Max Brooks-γιος του γνωστού Mel Brooks. Τα δικαιώματα του World War Z είχαν ήδη αγοραστεί και η ταινία έμπαινε στα σκαριά. Ίσως για αυτό το λόγο το βιβλίο εκδόθηκε και στα ελληνικά σε σχετικά σύντομο χρόνο. Λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας λοιπόν, ας δούμε περί τίνος πρόκειται.



Το WWZ διηγείται την «ιστορία» ενός extinction level event, της zombie apocalypse - που όλοι ξέρουμε ότι έρχεται - μέσα από διηγήσεις επιζησάντων σε μια χρονική στιγμή στο μέλλον όπου ο πλανήτης έχει επέλθει σε μια σχετική ισορροπία. Οι διηγήσεις είναι από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, εθνοτήτων και θέσεων στον post-apocalypse κόσμο. Είναι χρονικά συνεχείς και έτσι μέσα από τις ιστορίες ξεδιπλώνεται όλο το πάζλ των γεγονότων με τη σειρά που έγιναν.



Αυτό στο οποίο το βιβλίο παίρνει άριστα είναι ο ρεαλισμός του. Μιλάμε για hardcore science fiction. Δηλαδή: έστω ότι ξεκινάει η επιδημία των ζόμπι. Τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις; Οι στρατοί; Οι απλοί άνθρωποι; Πώς και γιατί κάποιοι θα επιζήσουν; Πώς θα συνεχίσουν να επιβιώνουν; Πώς θα ξαναχτίσουν κοινωνίες; Τι κοινωνίες θα είναι αυτές; Πού; Με ποιους νόμους; Και άλλα δεκάδες ερωτήματα. Και οι απαντήσεις που δίνει είναι προϊόν έρευνας και στυψίματος μυαλού.



Άρα έχουμε ένα βιβλίο που μιλάει πολύ περισσότερο για οικονομία, πολιτική, ψυχολογία, οργάνωση της κοινωνίας και του στρατού, την ίδια την ανθρωπότητα στην πορεία της στο χρόνο από τα δέντρα και τις σπηλιές ως τους ουρανοξύστες και τα διαστημικά λεωφορεία. Τα ζόμπι δεν είναι τίποτα άλλο από το gimmick, το εφαλτήριο για να μιλήσει για τόσα άλλα θέματα.



Και η ταινία;



Λόγω του τρόπου γραφής του βιβλίου είναι αδύνατο να μπορέσει η ταινία να το ακολουθήσει. Το βιβλίο δεν έχει πρωταγωνιστή. Μιλάμε για μερικές δεκάδες ιστορίες σε διαφορετικό χώρο και χρόνο που τις διηγούνται διαφορετικοί άνθρωποι την καθεμία. Μαντεύω ότι θα έχουν πάρει πέντε – έξι από αυτές (μάλλον αυτές που περιγράφουν δράση) και θα τις έχουν ράψει σε ένα κουστούμι στα μέτρα του Brad Pitt. Αναμφίβολα μπορεί να βγει μια πολύ καλή ταινία δράσης με ωραία στοιχεία από το βιβλίο. Πάντως το βιβλίο το προτείνω ανεπιφύλακτα άσχετα με το πώς θα βγει η ταινία.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΠΑΓΚΟΖΜΙΟΠΙΕΣΗ


Καλη η πολιτιζμικοτεκνολογικη παγκοζμιοπιεση αλλα πως βγενης απο το ασανσερ?

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ, μια μάχη αυταρχισμού (και γαματοσύνης)


Το παρακάτω γράφεται με αφορμή την τσαντίλα που μου δημιούργησαν άρθρα σαν αυτό: 
και ατάκες τύπου "δε γουστάρω να πληρώνω (τόσα)", "καλά να πάθουν", "δεν είδα κανέναν να βγαίνει όταν έκλεισαν το Alter" (σ.σ. !@#$%$ ή όπως έχει πει κι ο Τσάκωνας -ε, άντε και γαμήσου!), "γλύφει υπουργούς η ΕΡΤ" και άλλα. Συνειδητοποίησα ότι δε φτάνει να χάσει αυτή τη μάχη επίδειξης δύναμης η κυβέρνηση, αλλά και να μην κλείσει η ΕΡΤ.

Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο από το protagon (το οποίο είχα ανεβάσει χτες fb με τον υπότιτλο "αηδία"), δε σταμάτησα να τα ακούω που δε βρίσκω τα "καλά" του άρθρου στα οποία με παραπέμπουν διάφοροι.

Ειλικρινά τα χρήματα που δίνω για την ΕΡΤ δε με άφηναν "άφραγκο" στο τέλος του μήνα σε αντίθεση με το χαράτσι των χρόνων της κρίσης. Αντίθετα, έπαιρνα πίσω ότι έδινα ως εξής:
 - άκουγα αραιά και που 3ο πρόγραμμα (αλλά φεύγοντας από τις δουλειά κοντά στα μεσάνυχτα αρκετά συχνά με ηρεμούσε)
 - έβλεπα Αρναούτογλου για να μάθω , το ΣΩΣΤΟ αυριανό καιρό (ποιός δικυκλιστής δε χρειάζεται σωστή ενημέρωση;)
 - προτιμούσα της ειδήσεις της ΝΕΤ και της ΕΤ3
 - άκουγα Κόσμο FM πολύ συχνά.

*Διαφωνώ με το άρθρο γιατί σε προκαταβάλει, λες και σου λέει τι πρέπει να νιώσεις. "σιγά μη λείψουν οι ειδήσεις της ΕΡΤ - έγλυφαν υπουργικούς κώλους". Μα καλά πώς βγαίνει κανείς να το χρησιμοποιήσει αυτό ως επιχείρημα; Δηλαδή τα ιδιωτικά ΤΙ κάνουν;

Πάμε πάλι: "οι σπορτ κάστερ της ΕΡΤ είναι άθλιοι". Θεωρώ ότι ο καλύτερος αθλητικός δημοσιογράφος που έχουμε δούλευε στην ΕΤ1 και παρουσίαζε αγώνες μπάσκετ και στίβου - δε θυμάμαι όνομα. Οι υπόλοιποι δεν μου φαίνονται χειρότεροι από τους αντίστοιχους σε άλλα κανάλια.

Και με αποτελειώνει: "πόσοι συμπαραστάθηκαν στο Indy media όταν έκλεισε". Είναι ίσα και όμοια όλα;;; έχει τόσα χρόνια στους όμως του το indymedia; χρησιμοποιεί τέλος πάντων η γιαγιά στη Μέγγουλη Κονίτσης το indymedia για να νιώσει συνδεδεμένη με τον κόσμο; 

.............

Πέρα από το άρθρο, είναι αδύνατον να δω καλά στοιχεία από το κλείσιμο της ΕΡΤ γιατί φοβάμαι ότι θα μείνουν οι πολίτες στη 'σκιά' της πληροφόρησης. Μέχρι να ξανανοίξει η ΕΡΤ φοβάμαι ότι θα προσπαθήσει ο Σαμαράς να περάσει στα κρυφά νόμους. Και θα το κάνει και με αέρα αυταρχισμού - αποφασίζομεν και διατάζομεν. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό.

3 χρόνια τώρα θεωρώ ότι έχει κρατήσει πιο αντικειμενική - πιο αριστερή αν θέλετε - στάση η ΕΡΤ από το MEGA και το ΣΚΑΙ. Διαφωνείτε; Ας μην ασχοληθούμε με ΣΤΑΡ της Πετρούλας και τον ΑΝΤ1 του Θέμου.
Δεν με πείθουν οι χαμηλές ακροαματικότητες και υψηλά κόστη. Επιλέγω να τα πληρώνω. Συγκρίνει μετά ο Σαμαράς στην ομιλία του, την ΕΡΤ (3 τηλεοπτικά κανάλια και 4 ραδιοφωνικοί σταθμοί τουλάχιστον) με 1 ιδιωτικό σταθμό. "Ουγκ, το ιδιωτικό χρειάζεται μόνο 500 εργαζομένους και έχει περισσότερη τηλεθέαση" (οπότε βλέπεις την ίδια είδηση σε Καθημερινή, Σκάι και την ακούς στον Red για παράδειγμα). ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΥΠΟΧΘΟΝΙΕ. Στην τελική,  δεν κερδίζεις χρήματα με το να διαβάζεις ποίηση στο 3ο πρόγραμμα, μεταμεσονύκτια και χωρίς διαφημίσεις , αλλά γαμώ το κέρατο μου κερδίζεις σε ποιότητα! Ανοίγει το μυαλό σου, χαλαρώνεις, γεμίζεις. Εγώ νιώθω κενός τώρα.

Οι λίστες με τους μισθούς της ΕΡΤ που είδαν τα μάτια μας , δε μου λένε κάτι. Ούτε στα ιδιωτικά θα δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους τα μεγάλα ονόματα; Εξάλλου, από τα χρήματα που δίνω μέσω ΔΕΗ πληρώνονται κι αυτοί. Ας μοιράσουν τους μισθούς στην ΕΡΤ όπως κρίνουν αυτοί καλύτερα.
Το θέμα της σαπίλας είναι σημαντικότατο και ισχύει, όπως με κάθε μεγάλη εταιρία - στην οποία μάλιστα δε μπορείς να κάνεις απολύσεις (!@#$@^%). Ξεκινάς, Πιέζεσαι, προσπαθείς, τα καταφέρνεις, πέφτεις, ξανασηκώνεσαι, φτάνεις κάπου. Και θέλεις να ηρεμήσεις, να αράξεις και καταντάς να τεμπελιάζεις. Αηδία κι αυτό. Και πάει ο νέος με τις ιδέες και τον κόβουν. "Χαλάς την πιάτσα" θα του πουν και αν δε σταματήσει θα τον πετάξουν έξω. Ε να πάνε να γαμηθούν κι αυτοί - όμως δε μπορεί να φταίει η ΕΡΤ για αυτό. Δε μπορεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος επειδή του καύλωσε τώρα του άλλου. Συμφωνώ να αλλάξει το σύνταγμα και να απολύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δε μπορεί να κλείνει η ΕΡΤ για διαφθορά εκ των έσω. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και η εκάστοτε διοίκηση ήταν κυβερνητικά ορισμένη.

Αν ο Σαμαράς δήλωσε ότι θα γίνει επικερδής η ΕΡΤ πιστεύω ότι στη θέση των ντοκιμαντέρ θα μπει κάποιο τηλεπαιχνίδι, κάτι πιο mainstream για να νιώθουν οι διαφημιστικές ότι είναι ΟΚ να επενδύσουν κι εδώ. Το πράγμα περιπλέκεται αν σκεφτούμε ότι ο Βαξεβάνης δήλωσε ότι πολιτικά παιχνίδια επιβάλλουν στην ΕΡΤ να μην λαμβάνει πολλές διαφημίσεις, ώστε να κερδίσουν το εισόδημα τα ιδιωτικά κανάλια. Ο Αλαφούζος ήδη εχτές πήρε σε χαμηλή τιμή τα δικαιώματα του τελικού μπάσκετ http://lithosfotos.blogspot.gr/2013/06/60000.html.
Κι αν από τα Χ κανάλια (τηλ + ράδιο) ανοίξουν Υ (όπου Υ<Χ), τότε ο έξτρα εξοπλισμός θα πουληθεί ή ακόμα χειρότερα θα δωθεί. Αλλά ας μη περιπλέξουμε τα πράγματα....

Η ΕΡΤ θα ξαναέρθει και θα την ξαναπληρώνουμε. Και καθώς έχουν ανακατευτεί τα νερά δε θα υπάρχουν οι κλίκες (αλλά θα ξαναδημιουργηθούν - γιατί το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι λύση στην πηγή του προβλήματος) και θα μπορέσει να δώσει γραμμή ο Σαμαράς - και αυτό το φοβάμαι. Και θα φέρει τη ΝΕΡΙΤ εκεί που θέλει. Στο χάος κερδίζει αυτός που μπορεί να μαζέψει γρήγορα μάζα γύρω του (καθώς όλοι κινούνται "τυχαία") και 1 πρωθυπουργός σίγουρα είναι σε θέση ισχύος.

Σε μερικά χρόνια, η ΕΡΤ θα έχει και πάλι κλίκες, θα ακολουθεί κυβερνητική γραμμή, και δε θα παίζει και τίποτα ποιότητας. Αρα τα ίδια ή και χειρότερα. Οπότε το θέμα μου είναι ΚΑΙ το να ΜΗΝ κλείσει η ΕΡΤ , όχι μόνο το να μην κερδίσει ο Σαμαράς αυτή τη μάχη. Θεωρώ σάπια την ΕΡΤ αλλά πονηρή και υποχθόνια την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι θέλουν να κρατήσουμε αυτή ακριβώς την κριτική στάση και να μείνουμε καθισμένοι μέσα. Και θεωρώ ότι πρέπει να πάω κόντρα στην οποιαδήποτε αδράνεια.