Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η Δικτατορία Αντεπιτίθεται

Μετά από αρκετές μέρες, μια βδομάδα σχεδόν, κατάφερα να επικοινωνήσω με ανθρώπους που παρέμειναν οικειοθελώς στη Λιβύη. Το ίντερνετ επανήλθε προσωρινά, καθώς οι υπάλληλοι προσπάθησαν να σπάσουν τους περιορισμούς, αλλά αυτή τη στιγμή το ίντερνετ είναι κομμένο και το τηλεφωνικό δίκτυο επιτρέπει κλήσεις μόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτά που συμβαίνουν, πλέον καλύπτονται σε μεγάλο από τα ΜΜΕ που βρίσκονται εκεί. Οι μισθοφόροι του προσπαθουν να επανακαταλάβουν την ανατολική χώρα εξαπολύοντας ισχυρή αντεπίθεση, αντιμετωπίζοντας αντίσταση στη Μπρέγκα και την Ατζιντάμπια, οι οποίες δέχονται ενισχύσεις και από τη Βεγγάζη. Ύπο καθεστωτικό έλεγχο παραμένει η περιοχή του Σιρτ ως και το Ρας Λανουφ.

Στη Βεγγάζη το ηθικό παραμένει ακμαίο, παρά τον ελλοχεύοντα κίνδυνο της καθεστωτικής αντεπίθεσης. Ο κόσμος οργάνωνεται μέρα με τη μέρα και δείχνει ενεργά να πιστεύει στον αγώνα. Πολλοί κατατάσσονται στο στράτευμα που δημιουργείται για την προστασία των απελευθερωμένων πόλεων. Η διοίκηση της Βεγγάζης σήμερα θα διορίσει αρχηγό στρατού. Έχει εγκαταλείφθει η σκέψη διαχωρισμού του κράτους και μέλημα τους είναι να σχηματιστεί μια προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση, μέσα στη βδομάδα, η οποία θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση. Στόχος είναι η δημιουργία στρατεύματος που θα πάει να καταλάβει την Τρίπολη. Βέβαια στη μέση βρίσκεται ακόμα η περιοχή του Σιρτ κι εκεί δεν είναι οπλισμένοι με προσκοπικούς σουγιάδες...

Όλοι περιμένουν εξελίξεις από το μέτωπο της Τριπόλεως. Οι γύρω από την Τρίπολη πόλεις έχουν όλες πέσει δέχονται τώρα επιθέσεις από τον κυβερνητικό στρατό, αλλά και η ίδια η Τρίπολη βρίσκεται ύπο στρατιωτικό νόμο και είναι γεμάτη δυνάμεις ασφαλείας. Δεν υπάρχουν πια διαδηλώσεις. Αυτή τη στιγμή γίνεται αντάρτικό πόλης.


Ο Καντάφι συνέχιζει το παραλήρημα του σε συνεντεύξεις και λόγους, απειλεί θεούς και δαίμονες προκείμενου οι επαναστάτες να δεχθούν τους όρους συμβιβασμού που προτείνει και προειδοποιεί για νέο Βιετνάμ σε περίπτωση επέμβασης ξένων δυνάμεων. Ο Τσάβες, που δήλωσε την στηριξή του στο καθεστώς, προτείνε διοικητική επιτροπή από χώρες της Αραβίας, Αφρικής και Ν. Αμερικής. Οι επαναστάτες τον μόνο συμβιβασμό που δέχονται είναι να δεχθούν να εγκαταλείψει τη χώρα ο Καντάφι και οι οικογένεια του.


Οι Αμερικάνοι, ενώ αρχικά στήριξαν το καθεστώς - καθυστέρησαν πάρα πολύ να τοποθετηθούν επί του ζητήματος - πλέον τάχθηκαν με την πλευρά των επαναστατών. Ο Καντάφι όπως έπαιξε, έχασε και προφανώς η Αμερική δεν έχει σκοπό να αποποιηθεί τα όποια συμφέροντα της. Η πρεσβεία τους εγκατέλειψε την Τρίπολη κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ συγκεντρώνουν τις ναυτικές και στρατιωτικές τους δυνάμεις στις γύρω περιοχές. Η οικογένεια Καντάφι έχει χάσει πλέον την εύνοια τους. Ο Σέιφ Καντάφι, τους χαρακτήρισε ποντίκια που δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο τώρα που η Λιβύη είναι αδύναμη. Η υπόλοιπη Δύση διστάζει να τοποθετηθεί. Όλοι περιμένουν τις ΗΠΑ μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να νομιμοποιήσει πιθανή επέμβαση.


Οι Λίβυοι δεν θέλουν την παρέμβαση τρίτων στον αγώνα τους. Το μήνυμα όμως έχει δωθεί και είναι σαφές. Αν μη τι άλλο, ας κάνουν κάποια συμφωνία με μελλοντική προοπτική προκειμένου να προμηθευτούν οπλισμό αντί των σοβιετικών τανκς του '80 που διαθέτουν.


Υ.Γ. Ακούω παντού διάφορους να μιλούν για υποκινούμενα γεγονότα.. Είναι τουλάχιστον αστείο. Ας μας πουν πώς γίνεται να υποκινησείς ένα λαό, τόσο μαζικά ώστε να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο με τέτοιο τρόπο.

2 σχόλια:

  1. Πράγματι το να επιχειρήσει η Αμερική χερσαία επέμβαση, ίσως να οδήγησει σε νέο Βιετνάμ... Πόσο μάλλον τη στιγμή που ο μικρός Καντάφι προειδοπoιεί για εκπλήξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ως προς το νέο Βιετνάμ ας μην τα παραλέμε κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή