Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η Ημέρα της Οργής

Κανείς δε περίμενε τα γεγονότα να εξελίσσονταν τόσο γρήγορα. Οι πορείες που όλοι πίστευαν ότι θα κράταγαν μιά, δύο μέρες, εκτροχιάστηκαν όταν οι ειδικοί φρουροί ανοίξαν πυρ κατά διαδηλωτών και άμαχου πληθυσμού. Αποτέλεσμα να σκοτώθουν ανήλικα παιδιά, εξαγριώνοντας τον κόσμο και οδηγώντας την κατάσταση εκτός ελέγχου. Η Ανατολική Λιβύη, από την Ατζιντάμπια έως τα σύνορα της Αιγύπτου είναι σε κατάσταση χάους, με το στρατό ανύπαρκτο και την αστυνομία να συμμαχεί κατά πολλοίς με τους διαδηλωτές. Οι φυλές τις ανατολής έχουν επαναστατήσει και πολλές πόλεις κύρηξαν ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα στις περιοχές αυτές που να μην έχει καεί. Τα δίκτυα τηλεφώνων και το διαδίκτυο δεν λειτουργούν, ενημέρωση δεν υπάρχει και κανείς δε μπορεί να ξέρει ακριβώς τι γίνεται.

Στη Βεγγάζη μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν Αφρικανοί μισθοφόροι πυροβολόντας στο ψαχνό και ακατάσχετα, με χαραγμένες σφαίρες που σκοτώνουν ακαριαία. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 350, ενώ τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από αποθέματα αίματος και πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό. Κάθε μέρα κηδεύονται καμιά πενηνταριά και ο κόσμος μετά την κηδεία κάνει πορείες προς το κεντρικό διοικητήριο της Κατίμπα (όπου βρίσκεται το οπλοστάσιο), το υπουργείο εσωτερικών και το αεροδρόμιο τα οποία είναι και τα μόνα οχυρά που κρατούν οι μισθοφόροι. Ο κόσμος έχει καταλάβει την υπόλοιπη πόλη, έκαψε το ραδιοφωνικό σταθμό, τις λαϊκές δημαρχείες, μπήκε στα δικαστήρια και κατέβασε τη σημαία. Στη Μπέιντα έγιναν επίσης άγριες μάχες, κρέμασαν δύο αστυνομικούς και πενήντα μισθοφόρους παίρνοντάς τους τα όπλα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Βεγγάζη στους αντικαθεστωτικούς.

Αυτή τη στιγμή η Βεγγάζη κι όλη η Ανατολική Λιβυή θεωρείται ελεύθερη! Σήμερα το απόγευμα ο κόσμος μπήκε στο οχυρό κόντα στο Πανεπιστήμιο Γκαρ Γιούνες, παίρνόντας τανκς και όπλα. Ο υπουργός εσωτερικών και ο στρατός που υπήρχε συμμάχησαν με τους διαδηλωτές και μαζί κατέλαβαν την Κατίμπα, με τους μισθοφόρους να τρέχουν να σωθούν σαν τα ποντίκια. Το αεροδρόμιο παραμένει αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπό κρατικό έλεγχο. Πτήσεις δεν πραγματοποιούνται και μέσα βρίσκονται 3000 Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ούτε στη Βεγγάζη μπορούν να επιστρέψουν ούτε να φύγουν δύναται! Στην υπόλοιπη πόλη η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική! Τα γεγονότα που συμβαίνουν είναι ιστορικά! Κόσμος άμαχος τα έβαλε με οπλισμένους μισθοφόρους! Πολλοί θυσιάστηκαν για την ελευθερία τους και δείχνουν να κερδίζουν. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει!

Στην Ατζιντάμπια που βρισκόμαστε, οι εργάτες με την μπουλντόζα διέλυσαν κυριολεκτικά τις ταμπέλες με την εικόνα του αρχηγού. Ενώ σε συνομιλίες έλεγαν ότι χύνεται αίμα για την ελευθερία.. Ας είναι έτσι. 40 χρόνια είναι πολλά. Θα τα πούμε σύντομα σε πολύ καλλίτερες ημέρες μου είπαν!

Στην Τρίπολη που κρατούσε στάση αναμονής, η μεγαλύτερη φυλή της Λιβυής λένε ότι έχει ταχθεί υπέρ της επανάστασης και η πόλη είναι σε αναβρασμό. Οι πρεσβείες ξένων χωρών προσπαθούν να φυγαδεύσουν τον κόσμο όσο το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό και πριν η κατάσταση ξεφύγει και εκεί.

Φήμες λένε ότι ο Κανταϊφης έχει φύγει για Βενεζουέλα ή Βραζιλία! H αυριανή μέρα προβλέπεται κρίσιμη.

Πέφτουν τα καθεστώτα;

6 σχόλια:

  1. Επιτέλους ο κόσμος ξυπνάει και ανατρέπει τους υπερήλικες ΒΑΨΟΜΑΛΛΙΑΔΕΣ ηγέτες του βιάγκρα. Πρώτος ο Μουμπάρακ, ο Μπερλουσκόνι παραπέμπεται και ο Καντάφι τα έχει βρει σκούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο υιός Καντάφι κάνει δηλώσεις και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, αντί να βάλει τα αθλητικά του και να αρχίσει να τρέχει.

    Χαμός στην Τρίπολη.
    Καλή ενημέρωση έχει το AlJazeera εδώ :

    http://blogs.aljazeera.net/middle-east/2011/02/17/live-blog-libya

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενας νεος "οργουελ" φαινεται να ξεπηδα απο τις ερημους της λιβυης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει η ιδέα της εξέγερσης σε μια παραδοσιακή δικτατορία όπως αυτή της Λιβύης. Ας ελπίσουμε να μη βάλουν το χεράκι τους οι κάθε είδους Αμερικανοί στο σχηματισμό της νέας εξουσίας στη χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή