Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Εκλογικοί μύθοι


Μύθος 1: Η αυτοδυναμία εξαρτάται από τα πόσα κόμματα θα μπουν στη βουλή.
Και 30 κόμματα να μπουν στη βουλή, αν ένα κόμμα συγκεντρώσει το 40,4% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε εξασφαλίζει 151 έδρες. Μάλιστα, το 40,4% μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερο αν ορισμένα κόμματα δε συγκεντρώσουν το 3% ώστε να εκλέξουν βουλευτές. Οι «χαμένες» αυτές ψήφοι ουσιαστικά κατανέμονται στα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές. Η εκτίμηση για το ποσοστό αυτό, βάσει των ιστορικών αποτελεσμάτων των προηγούμενων εκλογών, είναι περίπου 5%. Έτσι, η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ακόμα μικρότερο ποσοστό: 40,4 × 95% = 38,38. Το 38,38% δηλαδή είναι μάλλον το κατώφλι της αυτοδυναμίας.
Μύθος 2: Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μόνο αν συμμετάσχει το πρώτο κόμμα.
Αν το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τότε τα υπόλοιπα κόμματα σε διάφορους σχηματισμούς θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μπορεί να φαίνεται απίθανο αυτό το σενάριο, εντούτοις υφίσταται. Για παράδειγμα, αν το πρώτο κόμμα πάρει 30%, θα εκλέξει 125 βουλευτές. Τα υπόλοιπα κόμματα μαζί θα έχουν 175 βουλευτές και μπορεί να δημιουργηθούν διάφοροι συνδυασμοί που να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 εδρών. Απλά, αν το πρώτο κόμμα καταφέρει να εξασφαλίσει το 35% (που σημαίνει τουλάχιστον 135 έδρες), θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του.
Μύθος 3: Η αποχή και τα άκυρα/λευκά ευνοούν (ή όχι) το δικομματισμό.
Στην κατανομή των εδρών συμμετέχουν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Κατά συνέπεια, τόσο η αποχή όσο και τα άκυρα/λευκά δεν έχουν απολύτως καμία σημασία για όλα τα κόμματα τα οποία εκλέγουν βουλευτές.
Μύθος 4: Ψηφίζοντας περιθωριακά κόμματα εκδηλώνω τη δυσαρέσκειά μου προς τα κόμματα εξουσίας.
Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν εξασφαλίζουν το 3% για να εκλέξουν βουλευτές κατανέμονται στα υπόλοιπα κόμματα. Έτσι, ουσιαστικά διευκολύνουν τόσο την αυτοδυναμία όσο και την ενίσχυση των κομμάτων. Αν, για παράδειγμα, υποθέσουμε πως στις προσεχείς εκλογές θα υπάρξουν 5 κόμματα τα οποία θα πάρουν από 2% περίπου (δηλαδή συνολικά 10%), τότε η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 40,4 × 90% = 36,36, δηλαδή 36,36%.

[Τα παραπάνω τα δημοσίευσε με τον ίδιο τίτλο ο Αντρέας Δρυμιώτης στο φύλλο της Καθημερινής της 1ης Απριλίου. Δεν ξέρω βέβαια τι καπνό φουμάρει ο τύπος. Μπορεί να είναι αξιόπιστος, μπορεί να σπέρνει και παραπληροφόρηση για δικούς του λόγους. Στην κρίση του καθένα...]

11 σχόλια:

  1. To trito mono den isxyei.Apoxi-akyro-leyka eynoun to prwto komma, dioti de metrane sto synolo tu eklogiku swmatos apo to opoio vgainei to pososto, alla meiwnun to synolo.Px an apo tus 1000 pu psifisan oi 500 einai akyro-apoxi-leyka kai oi 150 pasok, tote to pasok tha exei pososto 150 apo tus 500 k oxi tus 1000, dld 30%, enw kanonika kai analogika tha itan 15%. Sigura den einai mythos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μύθος 3: Ξέρω τι γράφω.
    Ρε παπάρι, 30/100 = 30/70?

    Όπως τα λέει ο Ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ti akrivws de katalavaineis re vlammene?eipa egw kati tetoio?eipa 150/500>150/1000 ara sto paradeigma su an exume 30 atoma apoxi einai 30/70>30/100.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά όλα τα είχα καταλάβει, και αυτά που έγραψες και συμφωνούσα μαζί σου. Μετά από αυτό το ποστ όμως μου δημιουργήθηκαν πράγματι πολλές απορίες:

      1 - Είσαι διανοητικά καθυστερημένος?
      2 - Ξέρεις να διαβάζεις ή ρωτάς τους περαστικούς τι λένε αυτοί οι τύποι στο ινταρνετς?
      3 - Σε βύζαιναν μικρό? Σε έδερναν έφηβο? Σε έχουν γραμμένο στ'αρχίδια τους ως μεγάλο?
      4 - Πως θα χαρακτήριζες την σχέση σου με τον εαυτό σου και από που πιστεύεις πως προκύπτει αυτή η τάση να παρεξηγείς γραφόμενα ώστε να εκτονώσεις την χολή που κρύβεις μέσα σου?

      Οι απαντήσεις σου θα ρίξουν άπλετο φως στο ερώτημα "Καλά αυτός ο τρόμπας τώρα καταλαβαίνει τι βλέπει μπροστά του?"

      Διαγραφή
  4. Ο μύθος 3 δε μιλάει για εύνοια στο πρώτο κόμμα. Εννοεί απλά ότι τα άκυρα δε συμμετέχουν στο ποσοστό. ΠΟΣΟΣΤΟ! ΑΝΑΛΟΓΙΑ! Όσο ευνοείται το πρώτο κόμμα, άλλο τόσο ευνοούνται και τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Emm hello o titlos leei gia eynoia sto DIKOMMATISMO, dld sto prwto k deytero komma.profanws eynoountai ola alla prwta eynoeitai to prwto komma, pu sti teliki ayto einai pu tha vgei k tha sximatisei aytodynamia i tha sygkyvernisei me aytodynamia me to deytero px.opote sigura eynoei to dikommatismo. k sto mytho 4 o titlos einai oti den ekfrazeis dysareskeia sta kommata eksusias an psifiseis mikro komma. Ma profanws kai ekfrazeis vre papara, asxetws an de metraei i psifos su me ayto to sapio systima.Ara paraplanitikoi teleiws oi titloi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Emm hello, ο τιτλος λεει για ευνοια Ή ΟΧΙ. Αλλά αφού το ζήτημα είναι μόνο και μόνο να πούμε την αποψάρα μας (που φυσικά είναι αντίρρηση), τότε σίγουρα έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. De tha lega oti einai kan apopsi ayto pu eipa gia tin eynoia, einai apla gegonos k ithela na kanw ena sxolio.Antirrisi de fernw apla gia na ferw, afu eipa oti mono se ena apo ta tessera simeia diafwnw mono, k oute gia sena proswpika einai alla gia to sygekrimeno arthro apo mia efimerida pu systimatika exei tin tasi na parapliroforei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστός ο mezcallin. Μια μικρή παρατήρηση για το 3)

    Αν και τα λευκά/ άκυρα όντως δεν "μετράνε", έμμεσα ευνοούν τα κόμματα. Έστω ένας πληθυσμός πχ 100 ατόμων που εκλέγει 10 βουλευτές, θα ήθελε 10 ψήφους κάποιος για να βγει (με απλή αναλογική). Αν ρίξουν άκυρο/λευκό οι 10, τότε το "μέτρο" πέφτει στις 9 ψήφους. Άρα η "ισχύς" της ψήφου αυτού που ψηφίζει αυξήθηκε κατά 10%.

    Δεν είμαι κατά του άκυρου/λευκού. Απλά να ξέρουμε τι σημαίνει. Πρακτικά είναι σαν να μην ψήφισες - όπως δεν θα ψηφίσω και εγώ στις επερχόμενες λόγω εργασίας.

    Βασικά ο εκλογικός νόμος, όπως και άλλοι προηγούμενοι εκλογικοί (και μη) νόμοι, απλά απεικονίζουν μια κατάσταση. Στην ουσία ήταν φτιαγμένος για να δίνει ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Τώρα που η κατάσταση μπαχάλεψε, θα φτιαχτεί κάποια στιγμή ένας νέος εκλογικός για τη νέα πραγματικότητα.


    ΥΓ 1 Τι θα ψήφιζα αν ψήφιζα http://www.youtube.com/watch?v=_P7l8j7Yw5w&feature=g-user-u

    YG 2 ΠΑΣΟΚ, ένα επάγγελμα που χάνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ λέω να αφήσετε τα παιδιαρίσματα, να σοβαρευτείτε και να βάλουμε όλοι πλάτη να στηρίξουμε τη χώρα, όλοι μαζί οι Έλληνες, να νοικοκυρευτούμε με σκληρή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά ο SS είμαι απλά μια παρατήρηση για τα παιδιαρίσματα του mescalin (καλά εσύ δεν έκανες συνδικαλισμό μικρός και σου βγήκε τώρα?). Όταν όπως είπε ο alexius στην αποχή ή το λευκό ή το άκυρο η ισχύς της ψήφου πολαπλασιάζεται πχ με 1,1 η διαφορά μεγαλώνει υπέρ του 1ου κ.τ.κ. επομένως ο κακομοίρης ο ανώνυμος έχει δικιο και τον πιάσατε από την μύτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή