Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Review: World War Z (το βιβλίο, όχι η ταινία)




Πριν περίπου ένα χρόνο αγόρασα το World War Z στην αγγλική έκδοση μαζί με το αδερφάκι του και προηγούμενο πόνημα του συγγραφέα, το Zombie Survival Guide. Συγγραφέας είναι ο Max Brooks-γιος του γνωστού Mel Brooks. Τα δικαιώματα του World War Z είχαν ήδη αγοραστεί και η ταινία έμπαινε στα σκαριά. Ίσως για αυτό το λόγο το βιβλίο εκδόθηκε και στα ελληνικά σε σχετικά σύντομο χρόνο. Λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας λοιπόν, ας δούμε περί τίνος πρόκειται.



Το WWZ διηγείται την «ιστορία» ενός extinction level event, της zombie apocalypse - που όλοι ξέρουμε ότι έρχεται - μέσα από διηγήσεις επιζησάντων σε μια χρονική στιγμή στο μέλλον όπου ο πλανήτης έχει επέλθει σε μια σχετική ισορροπία. Οι διηγήσεις είναι από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, εθνοτήτων και θέσεων στον post-apocalypse κόσμο. Είναι χρονικά συνεχείς και έτσι μέσα από τις ιστορίες ξεδιπλώνεται όλο το πάζλ των γεγονότων με τη σειρά που έγιναν.



Αυτό στο οποίο το βιβλίο παίρνει άριστα είναι ο ρεαλισμός του. Μιλάμε για hardcore science fiction. Δηλαδή: έστω ότι ξεκινάει η επιδημία των ζόμπι. Τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις; Οι στρατοί; Οι απλοί άνθρωποι; Πώς και γιατί κάποιοι θα επιζήσουν; Πώς θα συνεχίσουν να επιβιώνουν; Πώς θα ξαναχτίσουν κοινωνίες; Τι κοινωνίες θα είναι αυτές; Πού; Με ποιους νόμους; Και άλλα δεκάδες ερωτήματα. Και οι απαντήσεις που δίνει είναι προϊόν έρευνας και στυψίματος μυαλού.



Άρα έχουμε ένα βιβλίο που μιλάει πολύ περισσότερο για οικονομία, πολιτική, ψυχολογία, οργάνωση της κοινωνίας και του στρατού, την ίδια την ανθρωπότητα στην πορεία της στο χρόνο από τα δέντρα και τις σπηλιές ως τους ουρανοξύστες και τα διαστημικά λεωφορεία. Τα ζόμπι δεν είναι τίποτα άλλο από το gimmick, το εφαλτήριο για να μιλήσει για τόσα άλλα θέματα.



Και η ταινία;



Λόγω του τρόπου γραφής του βιβλίου είναι αδύνατο να μπορέσει η ταινία να το ακολουθήσει. Το βιβλίο δεν έχει πρωταγωνιστή. Μιλάμε για μερικές δεκάδες ιστορίες σε διαφορετικό χώρο και χρόνο που τις διηγούνται διαφορετικοί άνθρωποι την καθεμία. Μαντεύω ότι θα έχουν πάρει πέντε – έξι από αυτές (μάλλον αυτές που περιγράφουν δράση) και θα τις έχουν ράψει σε ένα κουστούμι στα μέτρα του Brad Pitt. Αναμφίβολα μπορεί να βγει μια πολύ καλή ταινία δράσης με ωραία στοιχεία από το βιβλίο. Πάντως το βιβλίο το προτείνω ανεπιφύλακτα άσχετα με το πώς θα βγει η ταινία.

2 σχόλια:

  1. εγο ακομα περιμενο την "αφθεντικη" αpoclipsys του γιαννη ,με τον Σταθη το Ψαλτη .
    Εκη να δεις δραση που θα χει.νεφελιμ,αρχαγkελους ,υπεραρνια,και αλλα πολλα.
    αλλα κι αφτο που λες καλο θα ναι.αμα γινη και στη πραματικοτιτα ακομα πιο ζουπερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοίτα, αν είσαι χριστιανός, τότε τα ζόμπι είναι αναμενόμενα:
    "11. Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν." (Σύμβολο της Πίστεως)

    Σίγουρα η Αποκάλυψη θα είναι πολύ πιο εξτρήμ αλλά θα έχει και ζόμπι σύμφωνα με τις γραφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή