Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η Αντίσταση Και Η Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων

Η πολιτική αρχίζει από τους πολίτες. Ο Λιβυικός λαός είναι η βάση και αυτός που κύρρηξε παράνομη την κυβέρνηση του Καντάφι. Στη συνέχεια υπήρξαν χώρες οι οποίες διαπραγματεύτηκαν τα συμφέροντα τους στη χώρα με τον γιό του Καντάφι, Σέιφ. Όταν η κατάσταση ξέφυγε τελείως από τον έλεγχο και δεν υπήρχε πια βιώσιμος δρόμος επιστροφής, τον κύρρηξαν κι αυτοί ακατάλληλο να συνέχισει τη διακυβέρνηση του κράτους.

Στην αρχή είδαμε πράξεις απίστευτου ηρωισμού, με άοπλους επαναστάτες να επιτίθενται και να παίρνουν με ξύλα και πέτρες τα όπλα από τους μισθοφόρους. Η αντίσταση έχει πολεμήσει για τον οπλισμό της, αλλά μεγάλο μέρος του έχει καταστραφεί. Τώρα ο Καντάφι πραγματοποιεί οργανωμένες επιθέσεις παίζοντας τα όλα για όλα και κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Η δυτική χώρα, με εξαίρεση τη Μιζουράτα, έχει υποταχθεί. Η Ζαουία έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς. Μετά το Ρας Λανούφ και τη Μπρέγκα, επιτίθεται μέρες τώρα στην Ατζιντάμπια.

Στις 15 του μήνα, οι αντιστασιακοί σήκωσαν αεροπλάνα που είχαν αποσχιστεί από το καθεστώς κι ενωθεί με το κίνημα. Τα αεροπλάνα είχαν συγκεκριμένους στόχους, δύο φρεγάτες και την αεροπορική βάση του Σιρτ και στη συνέχεια είχαν αυστηρές οδηγίες να επιστρέψουν. Ένα από τα αεροπλάνα όμως αφού εξετέλεσε την αποστολή του, κατευθύνθηκε στην Τρίπολη, άδειασε τα υπόλοιπα πυρομαχικά πάνω στην Αζαζία (το φρούριο του Καντάφι όπου και διαμένει). Στη συνέχεια ο πιλότος, ως καμικάζι το έριξε πάνω στο κτίριο, τραυματίζοντας μεταξύ άλλων κι έναν από τους γιούς του Καντάφι. Οι αντιστασιακοί κρατούν, αλλά οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπερβάλλει εαυτόν και χωρίς εξωτερική παρέμβαση δύσκολα θα μπορέσουν να νικήσουν το καθεστώς.

Ο Καντάφι και ο Σέιφ ενώ αρχικά έκαναν τη μια επικοινωνιακή γκάφα μετά την άλλη, δουλεύουν πλέον τις ανακοινώσεις τους κι επιδίδονται σε ψυχολογική προπαγάνδα. Ο Σέιφ ουσιαστικά λέει ότι η διεθνής κοινότητα θα πάρει το μέρος του στρατιωτικά ισχυρού και ότι θα είναι στη Βεγγάζη σε 48 ώρες και δε θα δείξουν κανέναν έλεος. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι τη στιγμή που αναγκάζεσαι να βομβαρδίσεις πόλεις ολόκληρες και να επιτεθείς με τανκς, γυρισμός σε προϋπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει.

Βλέποντας τη διάθεση του Καντάφι, η σημερίνη συνεδριάση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, υπερψήφισε το σχέδιο της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας με 10 ψήφους υπέρ, 5 λευκά και κανέναν κατά. Λευκό ψήφισαν η Γερμανία, η Ρωσία (που πουλάει όπλα στο καθεστώς χρόνια τώρα ενώ και η αύξηση τιμών του πετρελαίου μάλλον την συμφέρει), η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Το σχέδιο προβλέπει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με εξαίρεση για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Προβλέπει προστασία των πολιτών και άμαχου πληθυσμού - αυτό σημαίνει βομβαρδισμός στρατιωτικών βάσεων και στόχων χώρις δυνάμεις εδάφους, καθώς και τον αποκλεισμό εισροής μισθοφορικών δυνάμεων.

Ο Καντάφι προειδοποιεί τη δύση ότι σε περίπτωση που αναμειχθεί, θα μετατρέψει τη Μεσόγειο σε Σομαλία. Δεν του έχει απομείνει όμως κανένας σύμμαχος.

19 σχόλια:

  1. Καλό link για ενημέρωση:

    http://feb17.info/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν η παρέμβαση της Δύσης θα κάνει τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα. Θα προστατευθεί ο λαός της Λιβύης και θα ζήσει καλύτερα ή απλά θα αλλάξει νταβατζή; Είναι μία απορία που έχω σε κάθε παρέμβαση των διεθνών οργανισμών σε αραβικές/μουσουλμανικές/κομμουνιστικές, μη δυτικές τελοσπάντων χώρες. Διότι καλός ο ανθρωπισμός αλλά το πετρέλαιο είναι γλυκό δέλεαρ.
    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με D-Klein, καλύτερα να πεθαίνουν σωρηδόν αυτοί οι σκουρόχρωμοι παρά να χρειαστεί εγώ να προσαρμόσω τις αντι-δυτικές παρωπίδες μου και να χρειαστεί να εξελίξω την σκέψη μου πέρα από το "Ουγκ, δύση = ιμπεριαλισμός".

    Και στην τελική, τι ξέρουν αυτοί οι μαλάκες που ζητάνε να τους προστατεύσουμε ? Ωχου ρε αδερφέ, δες καμιά τηλεόραση ενημερώσου επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις, ισχυρές χώρες ή/και οργανισμοί αν θες, αναπόφευκτα έχουν και βλέψεις για παγκόσμια επιρροή. Η λέξη ιμπεριαλισμός μπορεί να ηχεί περίεργα στ'αυτιά αλλά δεν παύει να στέκει ως όρος και ως πραγματικότητα.

    Πιθανότατα ναι,με την παρέμβαση του ΟΗΕ θα σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό οι αιματοχυσίες και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό.
    Το θέμα όμως είναι να καλυτερέψει η κατάσταση για τους πολίτες της χώρας σε σχέση με πριν, πριν ξεκινήσει η εξέγερση δηλαδή.

    Και αυτό είναι που μένει να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η επέμβαση γίνεται στα πλαίσια να σταματήσει η αιματοχυσία. Ένας βομβαρδισμός δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

    Εάν σταματήσω κάποιον που σε πλακώνει στο ξύλο δεν σου εξασφαλίζω πτυχίο, δουλειά και πλούσια σύνταξη.

    Άρα αυτά που λες είναι ψιλο-στον-αέρα, δεν νομίζω πως κανείς μίλησε περί χερσαίας επέμβασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, μόλις περάσει το στάδιο της εναέριας επέμβασης θα πουν ΟΚ παιδιά, βοηθήσαμε λίγο, χαρήκαμε για τη γνωριμία, αποφασίστε μόνοι σας για το μέλλον σας. Δεν θα υπάρξουν ούτε χερσαίες δυνάμεις στα πλαίσια της "ασφάλειας των πολιτών", ούτε μεταβατικές-"απελευθερωτικές" κυβερνήσεις.

    Δεν είναι ότι με σώζεις από κάποιον που με δέρνει επειδή είσαι καλός τύπος, με σώζεις για να σου κάνω τα χατίρια μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. A oκ. Να σου πω, όταν ξαναδείς τον Μπάρυ ρώτα τον από που αγοράζει τις γραβάτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και τώρα στην περιοχή, γι'αυτό και πέρασε τόσος καιρός μέχρι να γίνει οποιαδήποτε κίνηση. Απλά ως τώρα, όλες τις μπίζνες τις έκάνε ο Καντάφι.

    Ο κόσμος έχει δώσει το στίγμα του. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Τί άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή;

    Τα οικονομικά συμφέροντα παραμένουν, ο τρελός δικτάτορας που σφάζει αδιακρίτως ας ελπίσουμε πως όχι. Νομίζω ότι επί του παρόντως αυτό είναι πιο σημαντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι δηλαδή τυχαίο που όλες αυτές οι αναταράχες στη Λιβυή συμβαίνουν την περίοδο που η δυτική οικονομία περνάει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίος, αυτό μπορούμε να το πούμε για οτιδήποτε.
    "Είναι τυχαίο που έφαγα κλήση την ώρα που η ελληνική οικονομία περνάει μπλα μπλα ?"

    Τι περιμένατε, πως για τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα συμβαίνει τίποτα ?


    Πιο σοβαρά : έχει συνδεθεί η παγκόσμια κρίση με αυξήσεις στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως, κάτι το οποίο προφανώς πλήττει περισσότερο χώρες που είναι τίγκα στην φτώχια και στην ανεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όταν ένα κίνημα είναι πλέον τόσο μαζικό, το κατά πόσο είναι τυχαίο ή όχι δεν έχει πια και πολύ σημασία. Σημαίνει ότι κατί σαθρό υπάρχει έτσι κι αλλιώς.

    Εξάλλου ποιός ορίζει τον αυθορμητισμό με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι εξεγείρονται και πεθαίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H CIA και οι μασόνοι ρε μαλάκα, τίποτα δεν έμαθες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εγω αυθορμητα δε πεθαινω. Θελω να το σκεφτω λιγο πρωτα.
    Χοιρωνας.(ξεχασα τους κωδικους παλι,θα τους κανω τατουαζ την αλλη φορα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Oreo kalabouri ginete edo alla otan vomvardisoun amaxo plithismo na do ti tha lete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ενω αμα μιλησουμε σοβαρα μπορει και να μη τον βομβαρδισουν.
    εκτος και αν μιλας για νεες τεχνολογιες οπου οι πυραβλοι των αεροπλανων κατεφθυνοντε αναλογα με το πως αντιμετωπιζεται η κατασταση στο μπλογκ του τρακτατους.Αφτη τη τεχνολογια πραγματικα δε τη κσερω.
    Ανονιμος Χοιρωνας παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. το τρακτατους δινει γραμμη ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε Χοιρωνα εκπλήσομαι με την απερισκεψία που αντιμετωπίζεις την βαρύτητα των απόψεων του Tractatus.

    Σίγουρα θυμάσαι το περιστατικό στο Ιρακ όπου ενώ οι σύμμαχοι στόχευαν δυνάμεις του Σαντάμ, τελευταία στιγμή εντοπίσθηκε ίχνος σαρκασμού σε σχόλιο του Rockabilly με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό 3 νοσοκομείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ροκαμπίλλυ, συνέχισε να γράφεις posts σχετικά με το θέμα ώστε να διαβάζουμε & πέντε πράγματα που βγάζουν νόημα. Η μαλακία από μέρος της ελλ. αριστεράς έχει ξεχειλίσει τις τελευταίες δύο μέρες, σε σημείο που ακόμη & ένας ανώνυμος μπλόγκερ του οποίου η δουλειά ΔΕΝ είναι η πολιτική να βγάζει πιο πολύ νόημα από τις ανακοινώσεις ΣΥΝ/ΚΚΕ μαζί (αφήνω στην άκρη online σχόλια σε άλλους ιστότοπους για να μη νυχτώσουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή