Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η αρχή του τέλους για την «αγανάκτηση»;

Κατέβηκα Σύνταγμα τις τρεις από τις τέσσερις πρώτες μέρες. Αυτό που αντίκρισα χθες Σάββατο για πρώτη φορά με ξενέρωσε. Οι γνωστές φάτσες είναι και πάλι μαζί μας. Ήδη κατάφεραν να χωρίσουν στα δύο τον κόσμο «οι από πάνω» (έξω από τη βουλή) και «οι από κάτω» (πλατεία). Εκδίδουν τα γνωστά ψηφίσματα με τη γνωστή γλώσσα και το γνωστό ύφος του "αμφιθεατράρχη". Αρχίζει το ξεσκαρτάρισμα. Τα φασιστόμετρα φορτίστηκαν και σύντομα θα λειτουργήσουν με το τελευταίο upgrade opoiosdeneinaisankaimenaeinaifasistas3.1.2 εγκατεστημένο.

Με την έλευση όλων αυτών των ανθρώπων που 150 χρόνια τώρα μας προσφέρουν ευγενικά και αφιλοκερδώς τις άπειρες επιτυχημένες προτάσεις τους μαζί με την αποτελεσματικότητα και βέβαια την πολιτικοποίηση που δυστυχώς λείπει από το 95% των ανθρώπων που ατύχησαν και γεννήθηκαν χωρίς το γονίδιο της αριστερής ορθής πολιτικής σκέψης. Αλλά μην στεναχωριέστε «αγανακτησμένοι». Σύντομα θα μπορέσετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας ως background πίσω από κάποιο πανό που συνέταξε η Κεντρική Επιτροπή ή ακόμα καλύτερα αν πάτε σπίτι σας πάλι –όπως θα κάνουν πολλοί- θα εξυπηρετήσετε τον σκοπό ως «αντιδραστικοί», «απολίτικοι» και άλλα ωραία.

Πολύ χοντρά δε μας τα λες ρε φίλε;


Οκ. Να μερικά πράγματα στα οποία το "κίνημα" υπερέβη, συνειδητά ή ασυνείδητα, την υπάρχουσα κατάσταση και οι τρόποι που θα το ξαναγυρίσουμε πίσω:


1. Αυθορμητισμός: Ένα κάλεσμα ΧΩΡΙΣ υπογραφή και έσκασε κόσμος. Δεν χρειάστηκε 700 χρόνια ζύμωσης από τους μαθητευόμενους σεφ.

Τρόπος που θα το σκοτώσουμε: προγραμματισμός (ήδη άρχισε)


2. Άνοιγμα στην κοινωνία: Χωρίς περιορισμούς και προαπαιτούμενα κατεβαίνουν όλοι.

Τρόπος που θα ξαναγυρίσουμε στο μικρόκοσμό μας: η γνωστή "πόρτα": "δεν θέλουμε αυτούς, θέλουμε εκείνους" κτλ.


3. Ενημέρωση - αμεσότητα - διαφάνεια: Ίντερνετ, φέισμπουκ, τουίτια και δώστου. Όλα ανοιχτά και στη φόρα.

Τρόπος που θα ξανακλειστούμε στο καβούκι μας: Ξανάμανά προκήρυξη και απαγόρευση στις κάμερες.


4. Ενότητα: Όλοι ανάμικτοι χωρίς ταμπέλες.


Τρόπος που θα ξεχωρίσουμε ως πρωτοπορία: Θα στήσουμε το πανουδάκι μας και θα μαζευόμαστε από κάτω του.


5. Όχι αιτήματα (εδώ θα πέσει το μεγαλύτερο κράξιμο): Δεν υπάρχει αίτημα ούτε λίστα από αιτήματα. Το αίτημα ΕΙΝΑΙ ο καθένας μας και η λίστα ΕΙΜΑΣΤΕ εμείς. Η δημοκρατία δεν είναι η εκπροσώπηση και η συνδιαλλαγή. Είναι η συνέλευση. Είναι η συγκέντρωση. Να το πω πιο απλά: Η δημοκρατία στην Αθήνα ΉΤΑΝ η αγορά. Η αγορά δεν έβγαζε ψηφίσματα ούτε εκπροσώπους. ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ. Τελεία και παύλα.


Τον τρόπο που θα βγάλουμε πάλι αιτήματα ψηφίσματα κτλ. τον ξέρουμε όλοι.

Από τη στιγμή που αιτείσαι, δίνεις στον άλλο την εξουσία να δεχθεί ή να αρνηθεί το αίτημά σου. Ήδη εκπροσωπείσαι και είσαι από κάτω.


Βιβλιογραφία:

Για το 3. ακούστε "we want the airwaves"

Για το 2. και το 4. ακούστε "we need every able asshole"

Για το 5. ακούστε "you are the government"

19 σχόλια:

  1. Εκείνο που με σκαλώνει περισσότερο όταν διαβάζω αυτά τα πολιτικά post και σχόλια είναι η έκπληξη που λαμβάνω από το πλήθος απόψεων και οπτικών που παρουσιάζουν οι συμμετέχοντες. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιώ πόσα πολλά έχω ακόμα να μάθω και να σκεφτώ πάνω στην πολιτική. Αρκεί να ασχολούμαι βέβαια...
    Τι σκατά ρε μαλάκες...;
    Δε μπορώ να συμφωνήσω ούτε να διαφωνήσω πλήρως με κανέναν σας...
    Πώς λέγεται αυτή η πάθηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατέβηκα σήμερα.

    Ενώ στην αρχή έδινε αίσθηση πανηγυριού, πράγμα που θα ξενερώσει πολλούς, όταν βρεθήκαμε μπροστά στην βουλή μου τα έσκασε αλλιώς.

    Υπάρχουν οι κρετίνοι. Δεδομένο. Υπάρχουν όμως και οι "νοικοκυραίοι" που άμα τους μιλήσεις βλέπεις πως ξέρουν τι τους γίνεται και είναι πολύ κοντά στην ιδεολογία της αριστεράς και ενίοτε και τις "άκρας αριστεράς". Κόσμος ο οποίος λάου λάου, βήμα-βήμα και χωρίς τσαμπουκάδες, απλά με την παρουσία του, παίρνει σιγά σιγά το μνημείο του άγνωστου από τα ΜΑΤ ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα της γραμμής της αστυνομίας.

    Όπως ένα μαδέρι είναι ένα εργαλείο, έτσι και αυτή η κίνηση. Μπορεί να καταλήξει να χρησιμοποιείται για κάτι ελεεινό ή για κάτι θαυμάσιο. Νιώθω πως εάν δεν έχω προσπαθήσει να την σπρώξω προς την επιθυμητή κατεύθυνση δεν θα έχω κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρομαι αύριο εάν προκύψει πράγματι μαλακία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ J,

    Παρ' όλο που δεν έχω προϋπηρεσία ως φυλακισμένος ή βουνίσιος αγωνιστής (έχω αρχίσει σεμινάρια σε ανταρτικό πόλης όμως ώστε να μπορώ να συνομιλώ κι εγώ επι ίσοις οροις με τους υπόλοιπους) ελπίζω να καταδεχθείς να διαβάσεις την απάντηση μου.

    Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία σχέση με την "οργανωμένη αριστερά" ή με όποια αριστερά και θα παρακαλούσα τα λεγόμενα μου να μην ερμηνεύονται με βάση τις απόψεις τους ή να χρωματίζονται βάση αυτώς. Δεν με απασχολεί τι υποτίθεται ότι έχει ή κάνει η αριστερά. Στο μέλλον σε παρακαλώ να απευθύνεσαι σε αυτούς κι όχι σε μένα αν έχεις πρόβλημα με τη δράση τους η τις απόψεις τους. Μπορείς αν θέλεις να απαντάς συγκεκριμένα σε αυτά που γράφω κι όχι βάση της εντύπωσης που οφείλεται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με την οποία επίσης δεν εχω καμιά σχέση. Για την αριστέρα έχω παραιτηθεί από το να προβληματίζομαι και θα μπορούσα να γράψω πολύ περίσσότερα από'τι για τους αγανακτησμένους.

    Οσον αφορά τα περι απαξίωσης, όταν βλέπω τυπάκια στην τηλεόραση, (ας είναι και 0.001% του κόσμου που παρευρίσκεται) να προβάλλουν μια εικόνα ότι έτσι γίνεται σωστά και ειρηνικά, δε μπορώ παρα να προβληματιστώ αν αυτή η άποψη (η οποία από δύναμαι να δω προβάλλεται κατα κόρον) συμπεριλαμβάνει και κινήσεις που προέκυψαν πάλι αυθόρμητα όπως τα Δεκεμριανά παραδείγματος χάρην και κατά πόσο άυτες ήταν λάθος επειδή έπεσε ξύλο και χημικά.

    Συμφωνώ με τα περισσότερα που λέει ο Α.Λ. στο συγκεκριμένο ποστ. Το γεγονός ότι ο κόσμος λειτουργεί αχρωμάτιστα και αυθόρμητα είναι πολύ θετικό και ενδεχομένως μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορέσει να προκύψει κάτι θετικό. Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο, ούτε το αποκλείει μια εκ των προτέρων κριτική θέαση των πραγμάτων. Εκτός αν λειτουργούμε αποκλειστικά με κανόνες άσπρου και μάυρου.

    Αρντηικό γεγονός είναι η προσπάθεια καπέλωσης και εγκλωβισμού στα γνωστά και χιλιειπωμενα πλαίσια. Υπάρχει λόγος που τα αμφιθέατρα που αναφέρει και ο Α.Λ. είναι άδεια εξάλλου στις συνελέυσεις.

    Προσωπικά θα ήθελα να δω πιο συνειδητοποιημένο και προβληματισμένο κόσμο να συμμετέχει και τη δυνατότητα να προκύψει ή να διαμορφωθεί κάτι καινούργιο μεσα από όλα αυτά. Ενδεχομένως ο βαθμός συειδητότητας να μην έχει και σημασία μακροπρόθεσμα και να προκύψει κάτι έτσι κι αλλιώς.

    Είδομεν.

    ΜΦΧ
    Rockabilly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δες το αρχικό ποστ, δες σε τι απαντάω, μάζεψε τα ιμάτια σου και πιάσε βελόνα και κλωστή. Δεν καταλαβαίνω πως σου έσκασε τώρα το righteous indignation από το παραπάνω σχόλιο (aka ποιος απευθύνθηκε σε σένα να τον κάνω ντα ?).

    Αφού το λες και μόνος σου. Συμφωνείς, προβληματίζεσαι και ελπίζεις για κάτι καλύτερο. Welcome to the club.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνω και εγώ ένα update αισιοδοξίας. Όντως, όπως λέει ο J, η κατάσταση διασώζεται με την συνεχή εισροή φρέσκου και άφθονου κόσμου. Η λογική του "ψηφίσματος" ξεπεράστηκε γρήγορα από το συνεχή αυθορμητισμό του κόσμου.

    Παραμένω της λογικής ότι η κατάσταση "είναι". Δεν "πρέπει" να πάει πουθενά. Θα "πάει" εκεί που θα πάει.

    Έχουμε ζήσει άπειρες οργανωμένες κινητοποιήσεις με σεντόνια από καλά αποφασισμένα και δουλεμένα αιτήματα που η τρύπα στο νερό που δημιούργησαν δεν ενόχλησε ούτε το πιο αφελές αφρόψαρο, πόσο μάλλον τα τέρατα του βυθού.

    Από την άλλη να θυμίσω δυο-τρεις κινητοποιήσεις που δεν είχαν οργανωθεί και (πιπέρι) δεν είχαν αιτήματα κόπυ πέιστ από το εγχειρίδιο του μικρού αριστερού εξερευνητή:

    Μάης του '68*
    Δεκέμβρης


    *Η αρχική κινητοποίηση έγινε λόγω της απαγόρευσης των αρρένων φοιτητών να προσεγγίζουν τη γυναικεία εστία μετά από κάποια ώρα. Λίγες μέρες μετά αιτήθηκε και αμφισβήτησε τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και εγω να κανω ενα update αισιοδοξιας ,διαπιστονοντας -ιδιοις ομμασι και οχι απο τα βουνα του ανταρτικου που μας εστειλε ο Σιτζει αυθορμητα-οτι η κατασταση διασωζεται οντως απο το αυθορμητο και την εναντιωση σε καθε ειδους παλαια λογικη ..ψηφισματα,επιτροπες,αιτηματα κτλ.
    ΟΙ συνελευσεις και μονο ειναι αυτες που γεννουν κατι καλο .Και οχι η πολυμορφια που παρατηρω στο κοσμο ,πλεον δε με ενοχλει παρα μονο ενα μικρο κομπο στο στομαχι και μια διαθεση ξερασματος οταν και οποτε ακουω τον εθνικο υμνο.Αλλα αυτο ειναι προσωπικο μου προβλημα υγειας που το ξεπερναω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ όμως θα κάνω update απαισιοδοξίας.
    Άμα δε ξέρεις τί θέλεις καλύτερα να κάθεσαι σπίτι σου.
    Πάνε 5 μέρες τώρα και δεν έχει δημιουργηθεί μια ανάγκη; Τί περιμένουμε το απόγευμα έξω από μια Βουλή που χάσκει νεκρικά; Να βγει κανένα φάντασμα και να δηλώσει τί;
    Κανένας μαλάκας τέλος πάντων δε θα ενδιαφερθεί να δώσει απλές κατευθύνσεις; Ένα δημοψήφισμα ή να πέσουν κάποια κεφάλια; (πράγματα για τα οποία άξιζε να πέφτουν οι καρπαζιές από πέρυσι)
    Κι αν δεν έχουμε κατεύθυνση πρέπει να μάθουμε και γρήγογα.

    Οι συζητήσεις που γίνονται για τη δημοκρατία και άλλα ιδανικά είναι άχρηστα - μόνο τ'αυτιά μας χαϊδεύουΜε. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να βγουν μπροστά αυτοί που ξέρουν τί εστί χρεωκοπία να μας εξηγήσουν με παράδειγματα από την Αργεντινή και Ισλανδία. Να μπορόυμε να έχουμε μια κατεύθυνση.
    Φοβάμαι πως σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος κι εμείς θα ξεθυμάνουμε μόλις περάσει η επίρροια από τις μπύρες τις πλατείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε nass το να περιμένεις τον Α,Β τύπο να πάρει αυτός απόφαση για εσένα είναι καρμπόν η συμπεριφορά που μας έφερε εδώ που είμαστε.

    Προσωπικά δεν περιμένω κανέναν μάρτυρα ή ήρωα.
    Χώσου και δώσε εσύ την κατεύθυνση ή έστω μια πρόταση, αφού φαίνεται έχεις 1-2 ιδέες (δεν αστειεύομαι).

    Εγώ ένα πράγμα προτείνω σε όποιον κατεβαίνει.
    Ελάτε παρέες, ελάτε μπροστά. Χέστε τους γραφικούς που γνωρίζουν από την όψη και διεκδικήστε το μνημείο.
    Όσο μαζεύεται κόσμος μπροστά τόσο ξεψαρώνουν οι "άσχετοι". Όσο ξεψαρώνουν και πλησιάζουν, τόσο υποχωρούν διακριτικά τα ΜΑΤ. Μετακινεί ασπίδα, βάλτε ποδαράκι.

    Χτες ενώ όταν φτάσαμε η γραμμή ήταν στο πεζοδρόμιο, κατά τις 10-11 είχε πάψει να είναι γραμμή, είχε προχωρήσει και κόσμος περπάταγε πίσω από τα ΜΑΤ, άραζε δίπλα τους και γενικά τους έγραφε επιδεικτικά.

    Αυτό μπορεί να καταλήξει είτε ως κατάληψη του χώρου του μνημείου, ή ως βίαιη καταστολή από τα ΜΑΤ.

    Στην 1η περίπτωση, νίκη. Στην 2η, πόλωση των "άσχετων" και αποκάλυψη του πόσο και πότε και ποιους δέρνουν πράγματι τα ΜΑΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. J τη δεύτερη περίπτωση την καταλαβαίνω. στην πρώτη όμως περίπτωση, γιατί η κατάληψη του χώρου του μνημείου είναι νίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. NEO POLL GIA PAME LIGO!
    NEO POLL GIA PAME LIGO!
    NEO POLL GIA PAME LIGO!
    NEO POLL GIA PAME LIGO!
    NEO POLL GIA PAME LIGO!
    NEO POLL GIA PAME LIGO!
    NEO POLL GIA PAME LIGO!
    NEO POLL GIA PAME LIGO!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. επειδή ξεπερνιέται η ψυχολογικός φραγμός μέσω του οποίου ένα κορδόνι αργόσχολων με ασπίδες κρατάει μακριά 1000δες κόσμου. Επειδή όσο πιο τακτικά γίνεται, ο κόσμος το κάνει βίωμα πως η "συγκέντρωση" δεν τελειώνει στο πεζοδρόμιο. Επειδή είναι ΔΙΠΛΑ στην βουλή. Επειδή εάν πράγματι καταληφθεί ο χώρος τα ΜΑΤ πάνε σκάλες και ακόμα παραπέρα.

    Μπορεί να είναι βέβαια προσωπικό μου κόλλημα και απωθημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνεχίζω να είμαι με τον J...

    Kατά τα άλλα όποιος θέλει κατεύθυνση να βάλει GPS.

    ΥΓ. Ψήφισα αυτό με την offshore εννοόντας τον Ροκαμπίλυ. Don't let me down motherfucker.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και εγώ μαζί σου είμαι και με το ίδιο σκεπτικό ψήφισα! Είπαμε, επανάσταση, αλλά να έχουμε και την καβάτζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σκάσε και δούλευε ρε μαλάκα, θα έχεις πόσα στόματα να θρέψεις σε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λολ
    τα μάτια σας δεκατέσσερα..

    http://derveniotis.wordpress.com/2011/06/01/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξίσου επικίνδυνα με τους προβοκάτορες, ενδέχεται να είναι κι όλα τα απογοητευμένα λαμόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. +1000 για την ανάρτηση!
    ................
    κανά νέο από λιβύη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενημερώση από Λιβύη, σύντομα κοντά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή