Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Περί της "Αποποινικοποίησης"



Κορυφαίο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους νέους της χώρας αυτές τις μέρες δεν είναι άλλο από την λεγόμενη "αποποινικοποίηση" των ναρκωτικών. "Επιτέλους, να και κάτι καλό που κάνει αυτή η κυβέρνηση" αλλά και "Κοίτα, το κάνουν τώρα για να μειώσουν τις αντιδράσεις απέναντι στα υπόλοιπα μέτρα, μας θέλουν κοιμισμένους", είναι χοντρικά οι δύο επικρατούσες απόψεις.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς λέει η είδηση που βγήκε πριν λίγες μέρες.

Αντιγράφω από το Zougla.gr:

"Η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί με τον νέο νόμο αξιόποινη πράξη. Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, τιμωρείται ως πταίσμα μόνο με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι €1000."

Δεν είμαι νομικός, δεν έχω καμία σχέση αλλά ρε παιδιά, αυτό δε σημαίνει ότι παραμένει παράνομο, ποινικά κολάσιμο; Δηλαδή έτσι όπως βλέπω τον νόμο, εγώ σαν κυβέρνηση θα ξεκινούσα εντατικότατους ελέγχους (ψαχτικές), από τη στιγμή που θα ψηφιστεί, για να μαζεύω χιλιάρικα. Άλλο ένα μέτρο δηλαδή για να μαζευτούν χρήματα.

Βέβαια πιστεύω ότι ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα τραβιέται κόσμος σε αυτόφωρα και φυλακές-αναστολές για 2 τσιγάρα όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν και αντιδράσεις βέβαια σ'αυτό όπως του ΚΚΕ (click εδώ) του οποίου η νεολαία έβγαλε κι ερωτηματολόγιο-σεμινάριο για το τι συμβαίνει με τα ναρκωτικά. Φυσικά τόσα χρόνια που γίνονται κοινωνικοί αγώνες δεν γίνονται απαραίτητα από “καθαρά μυαλά” αλλά σαν λογική, η εξάρτηση είναι βολικό όπλο στα χέρια της κάθε εξουσίας.

Διαβάζουμε σε ένα παλιό φύλλο της Ελευθεροτυπίας:

"Οι συγκρούσεις με επίκεντρο τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια έχουν μακρά ιστορία. Η πρέζα εμφανίστηκε στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κι άνθισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στη μεταπολίτευση, τα Εξάρχεια, με την έντονη παρουσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου και την εξάπλωση της αντικουλτούρας της αμφισβήτησης, τραβούσαν τους εμπόρους. Ο ρόλος της αστυνομίας θεωρήθηκε ύποπτος από νωρίς. Το σύνθημα «οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη» γράφτηκε στους τοίχους των Εξαρχείων στις αρχές της δεκαετίας του 1980."

[...]

"Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία που είχε γράψει σε παλιό του άρθρο ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης: το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε σε ομάδα πολεοδόμων να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα ανάπλασης των Εξαρχείων, με πεζοδρομήσεις και κίνητρα για ανάπτυξη της κατοικίας και ήπιες παρεμβάσεις. Μια μέρα πριν την ανακοίνωση του σχεδίου, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην πλατεία και ακολούθησε χάος, ακυρώνοντας στην πράξη την εξαγγελία του προγράμματος. Οπως αναφέρει το άρθρο, ο επικεφαλής της ομάδας πολεοδόμων κ. Τσαγκαράτος αποκάλυψε ότι ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. του είπε πως η επέμβαση έγινε διότι η αστυνομία χρειαζόταν τα «πρεζάκια» και τα «βαποράκια» ως πηγές πληροφόρησης και δεν διακινδύνευε να τα χάσει «με πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις»."

Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν που έκαναν τα στραβά μάτια τόσα χρόνια (για να μην πω προωθούσαν το εμπόριο) και έφτιαξαν μετά από λίγο τον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα με υποκατάστατα (άλλη πρέζα;) τώρα μας δίνουν ένα καινούριο σχέδιο.

Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει (ποσότητες, ποινές κτλ) θα το μάθουμε σύντομα και θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη.


Μέχρι τότε σας αφήνω με την πρότασή μου που αφορά βασικά την κάνναβη:

Βάλτε λεφτά στη χώρα, καλώς ή κακώς όλη η Ελλάδα έχει χασισοφυτείες.

1) Επιτρέψτε την κλωστική κάνναβη. Μπορούν να αναπτυχθούν δουλειές και βιοτεχνίες γύρω απ'αυτό. Ίσως αυτό να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο, ελπίζω δηλαδή.

2) Δημιουργήστε ελεγχόμενο ναρκοτουρισμό. Φανταστείτε παραθαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα όπου θα λειτουργούν coffee shops και θα πηγαίνουν οι τουρίστες για “ήλιο, θάλασσα και τον μπάφο μου”. Έτσι κι αλλιώς αυτό γίνεται με τους Άγγλους τουρίστες με τα γνωστά κάθε χρόνο αποτελέσματα. Τουλάχιστον αν μαζέψεις χασικλήδες θα έχεις λιγότερες φασαρίες (υποθέτω) και θα βγάλεις και λεφτά από φαγητά, γλυκά, παγωτά κτλ. Ουσιαστικά μπορούν να νομιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες-παράνομες-καλλιέργειες ώστε να προμηθεύουν τα εν λόγω μαγαζιά.

3) Αφήστε όποιον θέλει να φυτέψει στο σπίτι του φυτά κάνναβης να μπορεί να το κάνει ελεύθερα για προσωπική χρήση, να μην θεωρείται δηλαδή πταίσμα ούτε να επιφέρει πρόστιμο. Ομοίως να επιτρέπεται και η κατοχή (έτσι ώστε να μπορείς να έχεις τους "καρπούς" του δέντρου σου).


Και φυσικά όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να συνοδεύονται από σωστή ενημέρωση για το αντικείμενο και νομικό πλαίσιο ίσως παρόμοιο με του αλκοόλ.

Η Ελλάδα λόγω τοποθεσίας/κλίματος έχει τη δυνατότητα να βγάλει λεφτά από την κάνναβη. Τώρα βγάζουν μόνο οι έμποροι υπό την προστασία διαφόρων πολιτικών και τοπικών αρχόντων. Κρίμα δεν είναι;

Αν κάπου συλλογίζομαι λάθος, πείτε το μου!

tl;dr 1000 ευρώ πρόστιμο για κατοχή οπότε προσοχή, απελευθερώστε την κάνναβη για να μπει κανα φράγκο στη χώρα.

4 σχόλια:

  1. H άποψη ότι είναι ένας τρόπος να μαζευτούν χρήματα μάλλον λογική είναι. Έτσι κι αλλιώς, το Ελληνικό κράτος στο σύνολο του ευκαιριακά λειτουργεί..

    Το μέτρο αυτό καθ' αυτό ενδέχεται να είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς ναι μεν μειόνονται οι ποινές αλλά μάλλον προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά συμφωνώ με τον D-Klein. Δεν περιμένω καμία ανάπτυξη της βιομηχανίας μέσω κάναβης αλλά κατά τα άλλα μπορεί να γίνει πηγή εσόδων.

    Σε ότι αφορά τη νομική διαφορά, ας δούμε πρώτα το νόμο. Στην Ελλάδα συζητάμε πολύ και καταδικάζουμε/επικροτούμε πριν κατατεθούν-ψηφιστούν οι νόμοι, ελάχιστα όταν ψηφίζονται και καθόλου όταν (αν) εφαρμόζονται. Πάντως ο υποβιβασμός σε πταίσμα είναι μεγάλη αλλαγή (αδύνατον να υπάρξει φυλλάκιση, γρήγορη παραγραφή κ.α). Και προφανώς σημαίνει και μείωση της καταστολής. Όταν δεν κυνηγάς κακουργήματα, δεν κυνηγάς πτάισματα.

    Για μένα το νούμερο ένα και πιο σημαντικό είναι ότι έρχεται σε ρήξη με κατεστημένες απόψεις. Λέει το αυτονόητο: το να κάνεις χρήση είναι δικό σου πρόβλημα βασικά και δική σου ευθύνη. Στη χώρα που η εκκλησία ή το κόμμα (ή και τα δύο αν είσαι ΛΑΟΣ) σου λένε τι πρέπει να κάνεις και τι όχι, προβλέπεται νέο μέτωπο όπου η Λουκά και η Κανέλη θα προτάξουν τα στήθη τους (φαντάσου εικόνα) ενάντια στο σατανικό, δυτικό, μνημονιακό, αντεθνικό κτλ. μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δω την Λουκά με την Κανέλη συναγωνίστριες και δε θέλω τίποτα άλλο... Αυτό σαν εικόνα είναι πιο σατανικό κι από το σατανικό, δυτικό, μνημονιακό μέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το προ εβολουσιον με το fm παραμενουν στα "σκληρα"?
    αν ειχε περαστη πριν απο μερικα χρονια αφτο το νομοσχεδιο καποιος γνωστος δε θα ειχε τολμηση(αναγκαστη?) να απλωση το χερακι του εξω απο το παραθυρο και να πεταξη μερικα γραμμαρια ευχαριστων καλοκαιρινων στιγμων απο το παραθυρο του αυτοκινητου ,ετσι ελαφρα τη καρδια.
    με το κουκουε ειναι να απορεις τελικα αν πινουν και δε το παραδεχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή