Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Με τις υγείες μας!

Αναρωτιέμαι μήπως έχουμε εγκαινιάσει ένα νέο τρόπο κατάληψης της εξουσίας από κάποιο δικτάτορα. Δεν αμφισβητώ τις θεσμικά δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να γίνει πρωθυπουργός αυτός ο τελεμές, αλλά το σίγουρο είναι πως κανείς δεν τον ψήφισε. Μη σου πω πως κανείς δεν τον ήξερε κιόλας. Anyway, αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, έτσι κι αλλιώς. Η ουσία είναι πως το ΔΝΤ έχει διορίσει ένα άκρως έμπιστο και υπάκουο ανδρείκελο στην Ελλάδα, προκειμένου να μην υπάρξει πλέον κανένα, μα κανένα εμπόδιο στις βλέψεις του. Ακόμα πιο έμπιστο και υπάκουο από το Γιωργάκη!

Ένας δικτάτορας περπατάει αγέρωχος στο δρόμο. Στο πλάι του, δύο σωματοφύλακες αγρυπνούν, ο Γιωργάκης κι ο Αντωνάκης. Σε ρόλο πάνοπλων μπάτσων, έτοιμων να χιμήξουν, ο Καρατζαφύρερ και το Ντοράκι. Σε ρόλο σνάιπερ στην απέναντι πολυκατοικία, έτοιμη να καταρρίψει σιωπηλά και αινιγματικά κάθε κίνηση αντίδρασης, η Αλέκα. Οι υπόλοιποι έχουν ρεπό…

Ποιος να βγάζει τώρα τανκς στους δρόμους! Έχει ανέβει και το πετρέλαιο… Αφού υπάρχουν πλέον πολύ πιο εκλεπτυσμένοι τρόποι για εγκαθίδρυση δικτατορίας…

Μήπως τώρα φαίνεται πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη φορά ποιος είναι σύμμαχος και ποιος είναι εχθρός μας; Ο ρόλος ο δικός μας ποιος είναι;

5 σχόλια:

  1. Δεν είναι απαραίτητο να ψηφίσεις ένα πρόσωπο για να καταλάβει θεσμική/κυβερνητική θέση. Αυτό έξαλλου έχει ξανασυμβεί και με τον Μολυβιάτη ως υπ. εξωτερικών επί κυβερνήσης ΝΔ παρ' ότι εξωκοινοβουλευτικός. Θέμα δημοκρατικότητας κατα συνέπεια δεν προκύπτει από αυτό.

    Εξάλλου επι της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Τα πρόσωπα είναι τα ίδια. Οι μερικές προσθήκες αντιπολιτευτικών ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι δε θα βγάζει κανείς κιχ. Απλώς τοποθετήθηκε στην πρωθυπουργία ένας άνθρωπος που θα εφαρμόσει το μνημόνιο κατα γράμμα χωρίς να υπολογίσει τις αντιδράσεις του κόσμου. Από αυτό προκύπτει θέμα δημοκρατικότητας.

    Θέμα δημοκρατικότητας επίσης προκύπτει από το γεγονός ότι οι συσχετισμοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αυτή επουδενί δεν αντιπροσωπεύουν τα ποσοστά με τα οποία εξελέγησαν στις εκλογές.

    Θέμα δημοκρατικοτητας επίσης προκύπτει από την πράξη συναίνεσης για εγκατάσταση μιας κυβέρνησης "σωτήρίας" ή "εθνικής ενότητας". Εκεί πράγματι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία τοποθετήται αυθαίρετα χωρίς λαϊκή εντολή. Εφόσον η υπάρχουσα κυβέρνηση δεν μπορεί, γιατί δεν γίνονται εκλογές (και μάλιστα απλής αναλογικής) ωστέ να προκύψουν συσχετισμοι εκ νέου και να κάνουν αν θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με τα ποσοστά που τους αναλογούν;

    Το καλλίτερο πάντως που άκουσα τις τελευταίες μέρες είναι ότι τον βάζεις έναν πρωθυπουργό τραπεζίτη σε μια χρεωκοπημένη χώρα, είναι σα να βάζεις έναν έμπορο ναρκωτικών διευθυντή σε κέντρο αποτοξίνωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και για να απαντήσω στο ερώτημα, ο δικός μας ρόλος όπως προβλέπεται είναι να κάθεσαι με το τηλεκοντρόλ στο χέρι να παρακολουθείς τις εξελίξεις.

    Το αν θα συμβιβαστείς με αυτό ή όχι όμως δεν είναι θέμα ούτε μνημονίου, ούτε κυβέρνησης. Είναι θέμα δικό μου και δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά ακριβώς εννοούσα κι εγώ σε ό,τι αφορά τα θέματα δημοκρατικότητας. Επίσης, ήθελα να κάνω ένα συσχετισμό με την ανάληψη της εξουσίας από το Μεταξά (τότε).
    Επίσης, πληροφορήθηκα πως ανάλογη φάση με μνημόνια και μεγάλες δυνάμεις είχε συμβεί και αμέσως μετά το 1842...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο mez είμαι, γαμώ την αγανάκτηση! Σχολιάζω όμως από άλλο computer και το δίκτυο μου κάνει μαλακίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδη,σε αλλα κομπιουτερ μπενεις σα γυνεκα??
    κατι μου βρωμαη μεζ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή