Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Στου Χωριό

Υπάρχει μια διάχυτη αγωνία αυτές τις μέρες. Το καταλαβαίνω. Θα σου μειώσουν τον μισθό. Θα σου πάρουν το σπίτι. Θα σου πάρουν το αυτοκίνητο. Φυλακή λίγο δύσκολο να σε κλείσουν, εκτός κι αν πέρασες το όριο της προσωποκράτησης για χρέη σε τρίτους. Για σένα δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Αλλά εσύ που το πρόλαβες το όριο μην αγχώνεσαι.

Ωραία θα μας πάρουν το σπίτι. Θα μας πάρουν και το αυτοκίνητο. Άντε το πολύ πολύ να μας πάρουν και τη γκόμενα. Όσο και να μη το παραδέχεται, μiα στεναχώρια που δεν μπορείς να την κυκλοφορήσεις την έχει. Κι ας λέει ότι προτιμά να κάθεται στο σπίτι και να βλέπετε DVD. Αυτό θα κρατήσει έξι μήνες και όχι παραπάνω, το ξέρετε πολύ καλά. Μετά το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι, θα πάρει το μετρό για Πειραιά και μέσα στο γλυκό καλοκαιράκι θα πάει κρουαζιέρα στα νησιά. Η κρουαζιέρα στα νησιά είναι σίγουρη γι’ αυτήν. Εσύ δεν θα συμμετάσχεις. Κάποιος άλλος ναι. Εσύ όχι. Ας μην το συζητάμε λοιπόν παραπάνω.

Επειδή λοιπόν οι μέρες είναι περίεργες και οι περισσότεροι νιώθουν ότι χάνεται η Γη κάτω από τα πόδια τους, ας σκεφτούμε λιγάκι. Τι είναι αυτό που θα χάσουμε; Είναι κάτι που έκανε τη ζωή μας καλλίτερη μέχρι τώρα; Περνάγατε καλά δηλαδή; Δεν σας έλειπε τίποτα; Ήταν όλα μια ζωγραφιστή ευτυχία που περιελάμβανε πεταλούδες που κατά λάθος μπλέκονταν στα ανέμελα μαλλιά σας;

Μαλακίες.

Και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Μαλακίες. Αυτό που έχουμε μέσα μας δεν μπορεί να το πάρει ποτέ κανένας. Όσο και να προσπαθήσουν. Όσο κι αν το πολεμήσουν. (σημείωση Δώρου Πολύβορου – φανταστικού φίλου του Χοίρωνα: Η προηγούμενη πρόταση είναι μια μαλακία και μισή. Φτηνός εντυπωσιασμός.)

Ποτέ και κανένας. Το θέμα δεν είναι όμως το αν θα το πάρουν. Το θέμα είναι αν θα καταλάβουμε εμείς ότι το έχουμε μέσα μας.

Δεν κατάφερε να το πάρει η μεγάλη μας παιδική καψούρα. Δεν κατάφερε να το πάρει ο στρατός (για τους άντρες τουλάχιστον, τώρα αν είστε γυναίκες να πούμε κάτι αντίστοιχο. Η γέννα ας πούμε. Πραγματικά δεν ξέρω). Δεν κατάφερε να το πάρει η μεγάλη μας ενήλικη καψούρα. Θα καταφέρουν να το πάρουν τώρα; (σημείωση Δώρου: Οι μαλακίες συνεχίζονται.)

Η απάντηση είναι όχι. Και το ξέρουμε. Όταν τραγουδάγατε για τη μεγάλη σας αγάπη που έφυγε, ξέρατε ότι δεν μπορεί να σας τύχει τίποτα χειρότερο. Και είναι αλήθεια. Δεν πρόκειται να σας τύχει τίποτα χειρότερο.

Και όταν λοιπόν μας πάρουν το σπίτι. Μετά μας πάρουν και το αυτοκίνητο. Το χωριό μας θα είναι πάντα εκεί και θα μας περιμένει. Και ας μη ζήσαμε ποτέ εκεί. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο. (σημείωση Δώρου: Έλεος πια)

.
.
.
.

Και αν δεν έχουμε χωριό;

10 σχόλια:

  1. Μα αυτό ακριβώς σκόπευα να κάνω ως σχόλιο διαβάζοντας το κείμενο!
    "Κι αν δεν έχουμε χωριό;"
    ...
    Anyway, οι σκέψεις μου επί του θέματος είναι τόσο πολλές που δε χωράνε ούτε καν σε post (πόσο μάλλον σε σχόλιο). Προσπαθώντας να συνοψίσω, έχω να πω ότι συμφωνώ σε πολύ γενικές γραμμές με τα γραφόμενά σου, αλλά έχω μια απορία: μήπως αυτό που είμαστε (σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο), αλλά και πολλά (πάρα πολλά) από αυτά που έχουμε καταφέρει είναι απόρροια του γεγονότος ότι ΕΧΟΥΜΕ σπίτι, αυτοκίνητο, computer, στερεοφωνικό, καλοριφέρ, μπουφάν και δεύτερα παπούτσια;
    Καλώς-κακώς, συνηθίσαμε να ζούμε έχοντας τα παραπάνω. Και, ας μου επιτραπεί, δεν είναι κακό που τα έχουμε, ούτε που συνηθίσαμε. Αν μας τα στερήσουν θα φάμε ΤΡΕΛΟ ζόρι. Και αυτό δεν το λέω από τη στεγνή υλιστική σκοπιά, αλλά από μια γενικότερη σκοπιά. Άσε που στην τελική, είναι και το γαμώτο του θέματος: γιατί να μην απολαμβάνουμε κάποιες ανέσεις της ζωής; Τώρα βέβαια μπαίνω στον πειρασμό να μιλήσω για την αυτονόητη και τη συνειδητοποιημένη απόλαυση, αλλά δε θα το κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν σήμερα έπεσε το μάτι μου πάνω σε αυτό http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/mia-epistrofi-poy-ekkremei-tis-sofias-lampiki το οποίο αν και έχει κάποια δίκια γενικά το γαμάει... Σου λέβουν τις ιδέες Ροκαμπίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχαχαχαχα μας τα έχουν πάρει όλα, ακόμα για χωριά συζητάτε? Έλα καλή η γραφικότητα, καλό και το "εντάξει μωρέ κανείς δεν χάνεται" αλλά έως ενός σημείου.

    Ξέρετε γιατί "κανείς δεν χάνεται"? ΕΠΕΙΔΗ ΧΑΘΗΚΕ και κανένας δεν ξανα-ασχολήθηκε μαζί του ώστε να καταγράψει την απουσία.

    Όποιος διαφωνεί στο ότι μπορούν να μας πάρουν και την ψυχή την ίδια, ας κάτσει να κάνει μια κουβέντα. Έτσι για κάνα διωράκι. Και δείτε για τι θα καταλήξετε να μιλάτε. Εάν βρεθείτε να μιλάτε για τα σχέδια σας για το μέλλον, για το νέο σπίτι που θα ανοίξετε ή για τις διακοπές που θα πάτε με το έτερον ήμισι ή για το πόσο ωραία περάσατε προχθές ή έστω για το τι ωραία μέρα που είναι, πάω πάσο. Αλλά χλωμό το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης το άρθρο της κυρίας είναι φαντασιωσική παπαριά του χειρίστου είδους. Είμαι βέβαιος πως μόνο εμείς που δεν έχουμε κάνει τέτοια ζωή μπορούμε να έχουμε μια τόσο ωραιοποιημένη εικόνα για το τι σημαίνει "αγρότης".

    Ναι ρε παλικάρι, το μανταρίνι που κόβουμε από το δέντρο (του τύπου που μας νοικιάζει το αγρόκτημα) θα τα διορθώσει όλα. Με το μανταρίνι θα πάμε μπροστά εν έτη 2011 σε μια παγκόσμια οικονομία, με το μανταρίνι θα επικοινωνήσουμε και με το μανταρίνι θα συνεργαστούμε. Με το μανταρίνι θα βρούν εφαρμογή οι άπειρες γνώσεις των 1000δων πτυχιούχων και το μανταρίνι θα οδηγήσει σε ένα λαμπρότερο αύριο.

    Και φυσικά εμείς θα ζούμε θα ζεσταινόμαστε και θα μαγειρεύουμε με το μανταρίνι, όχι με τα κακά φωτοβολταϊκά που είναι του Σατανά (επειδή ποιός χρειάζεται ρεύμα μωρέ, μανταρίνι λέμε).

    Τέτοια συγκεχυμένη άποψη περί επιστροφής στο χωριό δεν έχω ξανα-διαβάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα δες τι ωραία και ρομαντικά που περιγράφει πώς οι καλοί μάστοροι του παλιού καιρού που τους αγνόησε η κακιά Ε.Ε. θα μάθουν την τέχνη τους στα νέα παιδιά που θα παρατήσουν την πόλη για το κάθε κωλοχώρι και η Ε.Ε. που είναι κακιά και ίβολ πολύ θα τα αγνοήσει και αυτά υποθέτω αλλά οι αυτοί οι νέοι Ξανθόπουλοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε πείσμα όλων νε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μαλακες αθηναιοι! μη σας μπενουν ιδεες κι ρθητε κατα δω.τορα που φτιακσαμε και γινεκες απο μανταρινι(μονο αφτο μας ελειπε) περναμε καβλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντωμεταξύ, αντί στη ζόρικη αυτή περίοδο να πληθαίνουν οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης μεταξύ των ομοιοπαθούντων, πληθαίνουν οι εκδηλώσεις σαρκοφαγίας, εγωισμού, κανιβαλισμού και άλλων παρόμοιων ευγενών τεχνών.
    Η σιχαμένη φάρα των (νεο)ελλήνων!!!
    ...κι εγώ σ' αυτή ανήκω...

    ΥΓ. Πάω να ακυρώσω και το εισητήριο για Λαμία που είχα βγάλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαλακια αμα το ακυρωσες Mez.εχεις δει μανταρινομουνο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άμα το ζουλήξεις πιτσιλάει οξέα το μανταρινόμουνο; Μήπως είναι μουνομαντάρινο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αφού σου λέει μανταρινόμουνο, μανταρινόζουμο θα πετάει, τι οξέα λες?.. σιγά μη πέφτει κι η κατάρα του Φαραώ πάνω σου, αμα το πηδήξεις.. αφού λέμε: κι από μουνί γλύκα, μανταρίνι σκέτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή