Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

El Niño

El Niño είναι ένα κλιματολογικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό ανά διαστήματα πενταετίας περίπου και χαρακτηρίζεται από έντονες διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας. Παρατηρήθηκε πρώτη φορά στις ακτές του Ειρηνικού στη Νότια Αμερική και σημαίνει "ο μικρός".

Είναι μια θερμή ωκεανική φάση που συνοδεύεται από υψηλή επιφανειακή πίεση αέρα. Παρ' όλο που τα αίτια του φαινομένου βρίσκονται ύπο διερεύνηση, πιστεύεται ότι οφείλεται σε ταλάντωση σχημάτων αέρα που θερμαίνονται από ρεύματα νερού, κοντά στους τροπικούς του Ειρηνικού που θεωρούνται δεξαμενή θερμότητας και οδηγούν την ταλάντωση έχοντας έτσι επίδραση στη θερμοκρασία σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαφορετικά έντονα καιρικά φαινόμενα αναλόγως με την επιρροή που δέχεται κάθε περιοχή.


Στη Βορειοδυτική Αμερική, οι χειμώνες είναι πιο ξηροί, με μειωμένες χιονοπτώσεις, ενώ και τα καλοκαίρια η θερμοκρασία είναι σημαντικά αυξημένη. Το El Niño ευθείνεται για την αποτυχία των Χειμερινών Ολυμπιακών του Βανκούβερ το 2010 και τον υποτροπικό χειμώνα που επικράτησε στην περιοχή.

Αυτά πέρσι, γιατί το El Niño ακολουθείται την επόμενη χρονιά από το φαινόμενο La Niña, που είναι αντίστοιχο αλλά με τα αντίθετα αποτελέσματα.

Γιατί τι θα ήταν ο Απρίλης χωρίς 40 πόντους χίονι...





4 σχόλια:

  1. εκτός θέματος (?) αλλά μου δίνεις αφορμή να πω κάτι για την αγαπημένη μας πόλη.

    είναι εντυπωσιακό που παραμένει λευκό το χιόνι!
    θυμάμαι τον 'βαρύ' ελληνικό χειμώνα του 2008 που είχε χιονίσει κι εδώ. Ένα μήνα μετά, στη διασταύρωση Μεσογείων και Κατεχάκη υπήρχε ακόμα χιόνι στο οδόστρωμα - πράγμα εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα - όμως ήταν μαύρο - σαν κάποιος να είχε ρίξει 1 σωρό πίσσα στην άκρη του δρόμου.
    Αυτό το αναπνέουμε εμείς εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και προφανώς δεν είχε καμία σχέση το χρώμα με το ότι βρισκόταν ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ.

    ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ μετα την χιονόπτωση.


    Αφορμή για σκέψη όχι για ομιλία χρειάζεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το δες; πως έβγαλες ασφαλές συμπέρασμα;
    Κι αν λες ότι σου κατέβει;
    και χλευάζεις ασκόπως.

    παραθέτω τη σκέψη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως έβγαλα ασφαλές συμπέρασμα πως κάτι που σέρνεται για έναν μήνα στον δρόμο βρωμίζει ?

    Τι αμφισβητείται εδω ακριβώς ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή