Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

I Walked With A Zombie

Για όσους είναι ανενημέρωτοι, ο Roky Erickson παίζει στις 4/12 στο Gagarin.

Για όσους δε ξέρουν, εν συντομία: Ο Roky Erickson ξεκίνησε παίζοντας στους 13th Floor Elevators, μια από τις πρώτες ψυχεδελικές μπάντες της δεκαετίας του '60, οι οποίοι ήταν ενεργοί από το 1966 έως το 1969. Το '68 διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και παραπέμφθηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου υπεβλήθει συστηματικά σε ηλεκτροσοκ. Καθώς οι Elevators τάσσονταν ανοιχτά υπέρ της χρήσης LSD, μεσκαλίνης (peyote), DMT και μαριχουάνας, το '69 συλλαμβάνεται για κατοχή ενός τσιγάρου και καταδικάζεται προς παραδειγματισμό σε δεκαετή φυλάκιση. Δηλώνει αθώος λόγω παράνοιας και κλείνεται ξάνα σε ψυχιατρική κλινική όπου έπειτα από αρκετές αποδράσεις, μεταφέρεται σε πολιτειακή κλινική για παράφρων εγκληματίες όπου και παρέμεινε ως το '72.

Εξερχόμενος είναι άλλος άνθρωπος και αφήνει πίσω του την ψυχεδέλεια των Elevators για ένα πιο hard rock ήχο, φτιάχοντας τους Aliens και εν συνεχεία τους Εxplosives. Το 1982 έχοντας περάσει μια φάση θρησκευτικής αναζήτησης, διαπιστώνει ότι στο σώμα του κατοικεί ένας Αρειανός και θεωρεί ότι επειδή είναι εξωγήινος δέχεται επιθέσεις από τους Γήινους. Η δήλωση έλαβε χώρα κάθως ο Ρόκυ, λογώ της εξωγήινης προέλευσης του ήθελε να δημοσιοποιήσει την καταστάση προκείμενου να εφαρμοστούν οι διεθνείς νόμοι. Λίγο μετά τη δήλωση αυτή οι επιθέσεις σταμάτησαν. Τα επόμενα χρόνια και χώρις την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής έγινε έρμαιο των εμμονών του.

Έχει αναφερθεί σαν επιρροή από τη Janis Joplin ως τους Ηellacopters και τoυς Dwarves. H tribute συλλογή
Where the Pyramid Meets the Eye, περιείχε διασκευές από τους Jesus and Mary Chain, REM, ZZ Top, Butthole Surfers και Primal Scream. Το split Entombed και New Bomb Turks με τίτλο The Night of the Vampire, περιείχε επίσης διασκευές κομματιών του, ενώ το You're Gonna Miss Me Baby ακούγεται και στην αρχή του High Fidelity.

Το 2001 αρχίζει φαρμακευτική αγωγή, σταδιακά επανέρχεται πλήρως κι αρχίζει να ξαναπαίζει μουσική. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος μετά από 15 χρόνια με τους Okkerville River (άκρως ενδιαφέρον καθώς ούτε αναπαράγει το παρελθόν, ούτε το μιμήται).


3 σχόλια: